Blog dosud nebyl aktivován. Jako potvrzení Vám byl odeslán e-mail, obsahující aktivační klíč. Pokud jste vlastníkem tohoto blogu a nedostali jste aktivační e-mail, nebo jste jej omylem smazali, přihlaste se prosím a nechte si jej poslat znovu.

Perníková chaloupka

5. prosince 2009 v 18:54 | Verča |  Vánoce
Perníková chaloupka :

400 g hladké mouky
250 g celozrnné žitné mouky
250 g pískového cukru (dala jsem moučkový)
1 lžička jedlé sody (dala jsem zarovnanou)
1 sášek kypřícího prášku do perníku
1 lžička kakaa (dala jsem lžíci)
1 lžíce koření do perníku
4 vejce
4 lžíce mléka
2 lžíce medu (dala jsem hodně plné)
50 g másla (dala jsem Heru)
Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače s těstem. Po promíchání je hmota velmi tuhá a nesourodá - těsto přikryjeme v míse talířkem a necháme ½ hodiny odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté propracujeme těsto v ruce. (Já jsem hmotu hustou a nesourodou neměla, spíš řidší, tak jsem ještě dosypávala hladkou mouku, až jsem měla těsto nelepivé, takže jsem tu část s odležením vynechala). Těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinout do lednice nejméně přes noc. Před zpracováním je nutné těsto včas vyndat, aby se nám dobře vyvalovalo - já jsem ho měla vyndané 2 hodiny a stačilo to. Těsto rozdělíme na 3 díly (mě těsto vážilo 1 kg 640 g, tak jsem ho rozdělila na 4 části). Každý díl ještě propracujeme. Vyválíme na placku - na menší tvary tak 3 mm, na větší tak 4 - 5 mm. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení, nezapomeneme nechávat mezi perníčky mezery, při pečení trochu nabudou a pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 stupňů asi 5 - 15 minut podle velikosti tvarů. Je důležité perníčky nepřepíkat, nejsou potom měkké - chce to hlídat, kdy zavoní a zrůžoví kraje a hned s nimi ven z trouby!!! Upečené perníčky ihned po vyjmutí z trouby potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody (já jsem do hrnečku ještě přidala tak 1 plnou lžičku kakaa, aby byly perníky tmavší). Necháváme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly. Perníčky zdobíme až druhý den, musí se vydýchat, jinak prý poleva opadává.
Poleva
1 bílek
150 - 200 g alespoň 2× prosátého moučkového cukru
1 lžička citronu nebo octa
Kromě surovin na těsto potřebujeme:
mouku na podsypání, vál, váleček, formičky, nůž nebo rádýlko, plech vyložený pečícím papírem, vajíčko s trochou vody a kakaa na potření perníků, bílkovou polevu, moučkový cukr, párátka nejlépe s ostrými hroty
A teď samotný postup výroby chaloupky:
Z vyváleného těsta vykrojíme pomocí formiček nebo podle vlastní šablony nožem nebo rádýlkem požadované tvary - 2× díl se štítem, 2× boční stěna, 2× střecha, oválný plát jako spodek, 4 díly na komín, plot, různě velké hvězdy na stromečky. Až na plechu vyřežeme detaily jako např. okna, dveře, srdíčko apod. Ve vyhřáté troubě upečeme a ihned po vytažení potíráme vajíčkem s trochou vody a kakaa (kakao můžeme vynechat). Necháme na rovné podložce vychladnout.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama